Începând cu data de 8 martie, străinii care se află în România trebuie să se conformeze unor termene mult mai stricte pentru a declara orice modificare intervenită în situația lor personală sau legată de angajare. Conform noilor reglementări, termenul de raportare la Imigrări este acum de trei ori mai mic. Străinii trebuie să informeze Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) despre aceste modificări în termen de 10 zile.
Ce trebuie raportat?
Pe durata şederii în România, străinii sunt obligaţi să declare la formaţiunea teritorială a Oficiului Român pentru Imigrări, care le-a acordat dreptul de şedere, următoarele modificări:
- Modificări personale: schimbarea numelui, a cetăţeniei, a domiciliului sau reşedinţei, încheierea, desfacerea ori anularea căsătoriei, naşterea unui copil, decesul unui membru de familie aflat pe teritoriul României;
- Modificări legate de angajare: orice schimbare intervenită în legătură cu angajarea sa în muncă;
- Documente de trecere a frontierei: prelungirea valabilităţii sau schimbarea documentului de trecere a frontierei de stat.
Până acum, aceste declarații se făceau într-un termen maxim de 30 de zile. Modificările aduse de Legea nr. 28/2024 asupra OUG 194 reduc acest termen la 10 zile, efective din 8 martie.
Impactul asupra entităților-gazdă
Entitățile-gazdă, care au obligația de a informa IGI, trebuie de asemenea să respecte noul termen de 10 zile. Acestea sunt responsabile pentru raportarea încetării sau suspendării raportului juridic cu străinul în aceeași perioadă redusă de timp. Această schimbare legislativă reprezintă o reducere semnificativă față de termenul anterior de 30 de zile.
Concluzii
Noile termene impuse sunt menite să asigure o actualizare mai rapidă și mai eficientă a informațiilor legate de străini, facilitând astfel gestionarea acestora de către autorități. Este esențial ca atât străinii, cât și entitățile-gazdă să fie conștiente de aceste schimbări și să se asigure că respectă noile reguli pentru a evita eventualele sancțiuni.
Leave a Comment